Etappe 4

Tacoronte – Costa Adeje

171,2 km

Routekaart & details

vdlc-etappe-4

De start van de vierde etappe ligt heuvelop in het dorpje Tacoronte. Het dorp ligt iets landinwaarts ter hoogte van de prachtige kliffen aan de Baja de Marajá. Langs deze kliffen wordt in dalende lijn gekoerst richting de grootste stad van de noordkust van Tenerife: Puerto de la Cruz. Vervolgens draaien we landinwaarts, richting de hoofdweg en het naastgelegen dorpje Los Realejos. Deze Alto is slechts 2,1 kilometer lang, maar kent wel een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1%. Langs de kust, op enige hoogte, wordt vervolgens koers gezet richting het westen. We raken langzaam verder verwijderd van de kustlijn en wanneer we het plaatsje Icod bereiken begint de weg weer omhoog te lopen.

We zijn onderweg naar de top in de buurt van het plaatsje San José de Llanos. Een weg van 12,3 kilometer leidt ons door, wederom, verschillende landschapstypes richting de top vlak voor het dorpje. De weg stijgt over deze klim gemiddeld met 7,2%, niet mis dus. Na een uitloper kan vervolgens worden begonnen aan de afdaling. Deze afdaling is ongeveer 18 kilometer lang en brengt de renners bijna helemaal terug naar zeeniveau. Iets verderop, in Playa San Juan, staat de bevoorrading op de renners te wachten. Langzaamaan komen de renners dichter bij de finishplaats Costa Adeje, maar om op het afsluitende lokale rondje te beginnen, moet er eerst geklommen worden richting het dorpje Adeje. Deze Alto is ook opgenomen in het circuit, maar dan vanaf de (zuid)oostelijke zijde, in tegenstelling tot de westzijde die moet worden overwonnen alvorens we aan het circuit kunnen beginnen. Deze beklimming is 5,3 kilometer lang aan 3,7%.

Bij de eerste doorkomst, en straks ook bij de voorlaatste, aan de aankomst wordt een tussensprint gehouden. Renners hebben ruim genoeg de tijd om de finale te verkennen, aangezien er drie rondes moeten worden gereden. Nadat de finish is gepasseerd zetten de renners koers langs de snelweg, terug richting Adeje, waar dus nog driemaal om een bergprijs gestreden kan worden. Deze beklimming is 2,6 kilometer lang en kent een gemiddelde van 5,3%. Zodra de top is bereikt is het nog ruim 13 kilometer tot de finish. Er wordt weer koers gezet richting de kust, voorbij de golfbaan. Enkele kilometers door de bebouwde kom van Costa Adeje brengen ons bij een viaduct over de snelweg. Vanaf hier wordt het wat grilliger.

Met nog 4,3 kilometer te gaan bereiken we de bochtige zone met een glooiende weg rond Aqualand, dringen geblazen dus. Zodra we aan het einde van de weg de rotonde bereiken, bij waterpark-concurrent Siam Park, zal de wedstrijd snel in zij plooit vallen. Vanaf hier loopt de weg licht omhoog en blijft het parcours bochtig. Dan bereiken we echter de weg aan de Caldera del Rey, een vulkaankrater die nu voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt. Hoewel de finish op een uitgerekte lange bocht licht, telt de laatste kilometer, in tegenstelling tot de hectische voorafgaande kilometers slechts één echte bocht. Lastig is deze finale zeker: vanaf Siam Park is het tot de finish nog 2,2 kilometer aan 4,6%. De helling aan de streep is zelfs 6%. Een aankomst voor krachtpatsers dus.

 

Belangrijke punten:

  • 24,8 km – Alto de Los Realejos – 3e categorie (2,1 km – 9,1%)

  • 59,0 km – Alto San José de Llanos – 2e categorie (12,3 km – 7,2%)

  • 83,4 km – Playa San Juan – Ravitailleringszone

  • 96,3 km – Alto de Adeje – 3e categorie (5,3 km – 3,7%)

  • 109,1 km – Costa Adeje – Caldera del Rey – Tussensprint 1

  • 116,6 km – Alto de Adeje – 3e categorie (2,6 km – 5,3%)

  • 137,3 km – Alto de Adeje – 3e categorie (2,6 km – 5,3%)

  • 150,5 km – Costa Adeje – Caldera del Rey – Tussensprint 2

  • 158,0 km – Alto de Adeje – 3e categorie (2,6 km – 5,3%)